******** : ncs - אבות המזון - ויטמינים
מאמן תזונה

   אבות המזון - ויטמינים 

ויטמינים
הויטמינים המסיסים בשומן רעילים בעודףADEK   
הויטמינים המסיסים במים אינם רעילים בעודף   B,C  
 

ויטמין A Retinol:

ויטמין A מצוי בחי בכבד, כליות, שמנת, חמאה, חלמון ביצה. בעודף עלול לגרום לרעילות. 
ויטמין A מצוי בצומח בצורת בטא קרוטן בירקות כתומים, ירוקים וצהובים. הבטהקרוטן הופך לויטמין A לפי צורכי הגוף. אין חשש לעודף בטה קרוטן. כאשר לגוף יש מספיק ויטמין A הוא אינו מיצר יותר מבטה קרוטן.
ויטמין A אחראי על ראייה, רקמות בעור וריריות (מערכת העיכול, נשימה, דרכי מין ושתן), מערכת חיסון, רבייה, גדילה, אנטיאוקסידנט. 
בחוסר:  הפרעות ראייה, כיבים בקרנית, דלקות עור, התקשות רירית במערכות שונות ופגיעה בתפקוד, עששת, סיכוי ללידה מוקדמת ואנמיה בהריון.
בעודף:  אדמומיות בכפות רגליים וקילוף עור, פגיעה בחוזק העצם (פעילות יתר של תאים הורסי עצם), נשירת שיער, גירוי ויובש בעור, נזק לכליות ולכבד.

ויטמין D Calciferol
נוצר בגוף מהשמש,  קרניים אולטרה סגול. (אמצע היום)  מצוי בדגים שומניים, בכבד, חמאה בחלמון ביצה.
פעילות:
מטבוליזם (חילוף חומרים) של סידן וזרחן לבניית העצמות. איזון והפחתת לחץ דם ע"י השפעה על בלוטת יותרת התריס.  
בחוסר:  ירידה ברמת סידן וזרחן בדם, רככת עצמות, עוויתות וחולשת שרירים,
בעודף: חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, עצירות וכאבי בטן.צמא, שתן מוגבר, לחץ דם גבוה, אבנים בכליות

ויטמין       E 
בדגנים, חלמון ביצה, בוטנים, שקדים, פקאן, שמנים צמחיים, אבוקדו, נבטים,בטטה, קמח מלא, ירקות
פעילות: אנטי אוקסידנט חזק, משקם ממברנות, אנטי סרטני, מפחית מחלות לב וכלי דם, מסייע לחולי סוכרת.  
בחוסר:   אנמיה (הרס אריתרוציטים), עלול לגרום ללידה מוקדמת, בצקות.
בעודף: עלול לגרום לדימום למשתמשים בתרופות נוגדות קרישה.   

ויטמין      K
כרוב, ברוקולי, תרד, חסה, חלב. אינו מצוי בחי (פרט לחלב).
תפקוד: משפיע על קרישת דם ומניעת זיהום דם.
במחסור:  בעיות בקרישת דם ושטפי דם פנימיים. בעיות ספיגה במעי.
בעודף:  רעיל ועלול לגרום לצהבת.
 
 
ויטמין C
פרי הדר, תות שדה, קיווי, גויאבה, אננס, פלפל אדום, עגבנייה, כרוב, ברוקולי, כרובית, דובדבנים, חסה 
בעודף:  אין מגבלות (מסיס במים)
בחוסר: שטפי דם, מערכת חיסון חלשה, דלקת חניכיים.
במחסור משמעותי-מחלת צפדינה (תשישות, דימומים, כאבים ודיכאון)

קומפלקס B:
חשובים במטבוליזם של פחמימות, חלבונים ושומנים, ביצירת DNA  ותאים חדשים, מצויים בכל תא בגוף.
עובדים בצורה סינרגית.
קומפקלס ויטמין B מצוי בצומח בדגנים וקטניות בעיקר.

 B12 מצוי בחי בלבד, איברים פנימיים, בשר, דגים, חלב, גבינות וביצים.

B1 (תיאמין):
מצוי בדגנים, קטניות ובשר בקר.
בעודף של קפה, תה שחור, קולה קקאו, פטל, תרד וכרוב גורמים להרס ויטמין B1
תפקוד:  הפקת אנרגיה מפחמימות. בריכוז גבוה במוח, בשרירים הרצוניים, בכבד ובכליות.
בחוסר:  תשישות, רגזנות, עצבנות, חוסר ריכוז, הפרעות בזיכרון והפרעות שינה.
במחסור ממושך מחלת ברי ברי. (תשישות קיצונית, חוסר תפקוד מערכ' עצבים, מוח ולב עד אי ספיקת לב, קומה ומוות. 

B2 (ריבופלבין):
מצוי בדגנים, ירקות ירוקים,מוצרי חלב, בשר ועוף.
תפקוד:  מטבוליזם של חלבונים. חשוב ביותר בגיל ההתבגרות. יצירת אנזימים בכבד, תהליכים לייצור אנרגיה, מפחית מיגרנות. 
במחסור:  (נדיר)
•          כאבים וצריבה בלשון ושפתיים
•          סדקים בזויות השפה
•          פנים אדומות ושמנוניות
•          חשש לאנמיה

B3 (ניאצין):
מצוי בדגנים, בוטנים, מוצרי חלב, ביצים ובשר.
תפקוד:  מערכת עצבים, נשימה ועיכול. מחזק זיכרון, מפחית נדודי שינה וכאבי ראש.
מעלה HDL 
חשוב לחולי סוכרת
בחוסר: מחלת פלגרה (בדרום אמריקה בעיקר. הפרעות בעור, מערכת עיכול ומוח)
מחמיר מחסור:  מתח, לחץ, קרינה, חומרים כימיים, ותרופות להרגעה.

B5 (חומצה פנטותנית):
מצוי במזון מלכות וחלמון ביצה
תפקוד:  מטבוליזם אבות המזון. נוגד לחצים. חיוני לפעילות כדוריות דם אדומות, לייצור הורמונים מיניים ונוגדנים במערכת החיסון.
מחסור:  הפרעה באגירת גליקוגן המשמש מקור אנרגיה לשרירים.
גורם כאבי ראש, חולשה, עייפות, אי יציבות נפשית. נימול והירדמות גפיים, כאבי בטן, עצירות.

B6 (פירידוקסין):
מצוי בדגנים, בננות, אבוקדו, גרעינים, חלמון ביצה, דגים ובשר. מעט בירקות ירוקים.
בחוסר:  עצבנות, נדודי שינה וחולשה.
קילוף בזויות השפתיים והעיניים.
סבוריאה-מחלת עור
חוסר תיאבון, ירידה במשקל, שרירים מצומקים.
בחוסר:  מטבוליזם חלבונים, מניעת אבנים בכליות, הכרחי לייצור סרוטונין.

B10 (חומצה פולית):
מצוי בירקות עליים, אגוזים, דגנים.
בשר ודגים.
תפקוד:  קשור לייצור DNA, ייצור חלבונים ותאי דם אדומים.
פעילות מעי
חובה בנשים בהריון למניעת מומים מלידה
בחוסר:  אנמיה, הפרעות במעי כמו שלשול ולשון אדומה.
עלול לגרום לסרטן בילדים.
מומים מלידה כאשר חסר לנשים בהריון. 

B12 (קובלמין):
מצוי בעיקר בחי.
צמחונים וחולי קרון נוטים לסבול מחוסר B12
תפקוד: קשור ליצירת DNA, תאי דם אדומים, חיוני לתפקוד מערכת העצבים.
 
מתי כדאי לצרוך ויטמינים? (לאחר בדיקות והמלצות רפואיות): 
1- מעל גיל 65
2. דיאטות דלות קלוריות
3. מחלה
4. היריון והנקה
5. תזונה לקויה – אוכל מעובד וקופסאות שימורים


לאימון קוגניטיבי פריימים לחצו כאן >>
          למעוניינים להעמיק כדאי להציץ בויקיפדיה על ויטמינים- לחצו כאן >>
        לאבות מזון שומנים לחצו כאן >>
        לממרח עדשים בריא לחצו כאן >>
 
       





קורס  יסודות לאימון ותזונה - NCS > 

קורס מלא להכשרת מאמנים - NCS > 

קורס משולב להכשרת מאמני תזונה ומאמנים אישיים > 

 


מלאו פרטים וניצור עמכם קשר בהקדם: 
 
   
 
 
בית הספר למאמני תזונה - גליקסברג 7 תל אביב 69412   טל. 0777-80-90-99   פקס. 03-6490048  diet.balance@gmail.com  /  © כל הזכויות שמורות לבית הספר למאמני תזונה
 
  עיצוב ובניית אתר - רועי אראלי השפעה באינטרנט